1. Anasayfa
  2. Donanım Kaynaklı Sorunlar

Bilgisayarın yavaş açılması sorunu ve çözümü

Bilgisayarın yavaş açılması sorunu ve çözümü
0

Bilgisayarınızın çeşitli sebeplerden dolayı açılma süresi uzar.Bu sebeplerden bazıları bilgisayarınızda var olan bazı yazılımların gereksiz yere açılış sırasında hazır duruma getirilmesi,otomatik IP adresinin atanması ve kullanmayacağınız ama açılış sırasında kullanılmaya hazır bir şekilde fontların hazır duruma getirilmesi bilgisayarınızın açılıma süresini fazlasıyla arttırır.

Bilgisayarın yavaş açılması

Ayrıca Windows servislerinin bazılarını kullanmayacağınız halde bilgisayarın açılması esnasında hazır duruma getirilmesi yine açılış süresini uzatacaktır.Sadece bu sebeplerin dışında bazı kötü amaçlı yazılımlarda bu süreyi arttırabilmektedir.

 

HIZLI BAŞLATMAYI ETKİNLEŞTİRİN

Bilgisayarın yavaş açılması

Başlat‘a sağ tıklayın ve Güç Seçenekleri sekmesini açın.

Bilgisayarın yavaş açılması

Karşınıza yukarıda gösterilen pencere gelecek.Bu pencerede Ek güç ayarları sekmesine tıklayın.

Bilgisayarın yavaş açılması

Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin sekmesine tıklayın ve Hızlı başlatmayı aç (önerilen) seçeneğini işaretli hale getirip Değişiklikleri kaydet butonuna tıklayın.

Bilgisayarın yavaş açılması

 

SIK SIK KULLANMAYACAĞINIZ PROGRAMLARI AÇILIŞTA DEVRE DIŞI BIRAKIN

Bilgisayarın yavaş açılması

Bilgisayarınız ilk açıldığı anda bazı programlara ihtiyacınız olmayacaktır.Örneğin yukarıdaki görselde de olduğu gibi MEGASync,Discord ve CCleaner programları sizde de yüklü ise cihazınızın ilk kullanım anında çalışmasına ihtiyacınız olmayacaktır.Bu programları bilgisayarınızın ilk açıldığı anda hazır durumda olması yerine kullanmak istediğiniz zaman çalıştırmanız ve bilgisayar açılış süresini kısaltmanız,cihazınız için daha faydalı olacaktır.

Bilgisayar açılışında hazır durumda olmasına gerek duymayacağınız programları devre dışı bırakarak açılış süresini ciddi oranda azaltabilirsiniz.Bu işlemi yapmak için şu adımları takip etmeniz gerekmektedir.

Windows 10 işletim sistemi için Görev Yöneticisi > Başlangıç kısmında,Windows 7 işletim sistemi için arama kutusuna Çalıştır yazıp Çalıştır penceresine “msconfig” yazın ve Başlatma sekmesinde bilgisayarınızın ilk açıldığı anda hazır durumda olmaması gereken programları devre dışı bırakın.

Bu işlemi yaparken sadece bilgisayar açılışında hazır durumda bekletilmemesi gereken programları devre dışı bırakın.Ses sürücüsüne ait yazılımları devre dışı bırakmayın.

 

OTOMATİK IP YERİNE STATİK,SABİT IP ADRESİ KULLANABİLİRSİNİZ

Otomatik olarak IP adresi al seçeneğini kullanmak yerine Aşağıdaki IP adresini kullan ile Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan seçenekleri ile statik bir IP adresi kullanmanız bilgisayar açılış hızınızı arttıracaktır.

Bilgisayar açılış sırasında IP adresinin atanması için vakit kaybeder.Belirli bir IP adresi kullanmanız cihazınızı bu problemden kurtaracaktır ve açılış süresini kısaltacaktır.

 

KULLANMADIĞINIZ FONTLARI KALDIRIN

Windows işletim sisteminde birçok yazı tipi (Font) bulunur.Özellikle Office programları yüklüyse font sayısı bir hayli artar.Bu yazı tiplerinin birçoğu nadiren kullanılır ve genellikle bazı fontlara hiç ihtiyaç duyulmaz.Kullanmadığınız bu fontlar bilgisayar açılışında hazır duruma getirilmeye çalışılır ve bu durum,bilgisayar açılma süresini arttırır.
Bilgisayarınızda kullanmadığınız birkaç yazı tipini kaldırmak bilgisayarın açılış süresinde pek bir etkisi olmayacaktır.Ancak kullanılmayan yazı tiplerinin çoğununu kaldırırsanız veya gizlerseniz açılış süresinin kısaltılmasında faydasını göreceksiniz.

 

İHTİYAÇ DUYMADIĞINIZ DONANIMLARI DEVRE DIŞI BIRAKIN

Eğer Bluetooth ve benzeri gibi donanımlara ihtiyacınız yoksa Aygıt Yöneticisi‘ni Bu Bilgisayar‘a sağ tıklayarak Özellikler sekmesinden açın.Kullanmadığınız donanımları açarak Özellikler > Sürücü kısmından Devre Dışı bırak butonu ile kapatın.

 

Bu işlemi sadece kullanmadığınız donanımlara uyguladığınızdan emin olun.

 

BAZI WİNDOWS SERVİSLERİNİ GECİKTİRİN

Windows servislerinin bazılarını devre dışı bırakmak sistem kararsızlığına sebep olmaktadır.Ancak bazı Windows servislerininde bilgisayar açılış sırasında hazır durumda bekletilmesine ihtiyacınız olmayacaktır.
Muhtemelen ihtiyacınızın olmadığı Faks ve benzeri servisleri açarak Otomatik seçeneğinden Elle seçeneğine geçirerek cihazınızın açılış süresini kısaltabilirsiniz.

 

SSD KULLANIN

 

Solid State depolama birimleri Hard Disk birimlerine göre ortalama 6 ile 6.5 kat daha fazla okuma/yazma hızına sahiptir.Bu hız kullanılan SSD markası,modeline ve teknolojisine göre değişmektedir.Bazı üstün teknolojiye sahip SSD birimleri bu hızlandırmayı çok daha üst seviyelere çıkarmaktadır.SSD satın alıp işletim sistemini SSD birimine yüklerseniz “bilgisayarım yavaş açılıyor” gibi bir sorununuz olmaz.Yukarıdaki işlemleri gerçekleştirmeye de gerek kalmaz.

 

TOPLAM RAM BELLEĞİNİZİ ARTTIRIN

 

RAM belleğiniz bilgisayarınızda yüklü olan yazılımlara yetmiyorsa RAM belleğinizi arttırmanız gerekmektedir.RAM belleğinizin arttırılması bilgisayar açılış süresini kısaltacaktır.
3 GB bellekten daha fazla RAM belleğine sahip olmak için işletim sisteminizin 64 Bit olması gerekmektedir.

 

KÖTÜ AMAÇLI YAZILIM TARAMASI YAPTIRIN

 

Bilgisayarınızın geç açılması sebeplerinden biride kötü amaçlı yazılım olabilir.Güçlü bir koruma yazılımı ile cihazınızda tarama yapın ve varsa kötü amaçlı yazılımlardan kurtulun.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir