1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Bilgisayarın ısınma sorunu ve çözümü

Bilgisayarın ısınma sorunu ve çözümü
0

Masaüstü veya dizüstü bilgisayarların ısınması sonucunda cihazınız performans kaybı yaşayabilir.Bilgisayarın ısınması sonucunda performans kaybından farklı sorunlarda oluşabilir.

Bilgisayar,elektrik ile çalışan bir cihaz olduğu için ısınır.Bu ısınmanın sonucunda çeşitli sorunlar oluşabilir ve cihazınızın donanım performansında çeşitli olumsuzluklara sebep olabilir.Bilgisayarınızın belirli bir oranda ısınması normal bir durumdur.Gerek kablolardan akan akım ve ekran kartı,işlemci gibi donanımlar,cihazınızın ısınmasına yol açar.Hatta yüksek performanslı bilgisayarlar diğerlerine göre daha fazla ısınır.

Ancak bu ısınma durumu normal seviyenin üstüne çıkarsa,yani bilgisayarınız çok ısınırsa cihazınıza zarar verir.Bazı bilgisayarlarda yüksek ısıdan dolayı ekran kararması (ekranın kapatılması) gibi sorunlarla karşılaşılabilir.Bazı bilgisayarlarda ise oyun oynandığı zaman ilk başta bilgisayarın performansı yüksek FPS değerlerinde seyrederken bir süre sonra (bilgisayarın ısınması normal seviyenin üstüne çıktığında) yüksek seyreden FPS değeri fazlasıyla düşebilir.Hatta bilgisayarınız bir anda kapanabilir.

Az öncede belirttiğimiz üzere bilgisayarı çok ısınan kişiler,oyunlarda aniden FPS performans değerinin düşmesinden,ekranın kararmasından,bilgisayarın aniden kapanmasından ve bilgisayar ilk alındığı günlerde var olmayan yüksek fan sesinden şikayetçi olurlar.Fan sesinin artması,fanın normalin üstünde hızlı bir şekilde dönmesinden kaynaklanır.Dönme hızının artması ise bilgisayarınızın normalden fazla ısındığını göstermektedir.

Bilgisayarınız çok fazla ısınıyorsa bunun birçok sebebi olabilir.Bilgisayarınızın çok ısınması,kullanıcının cihazı yanlış kullanması yada donanımlardan kaynaklı olabilir.Bilgisayarın çok ısınmasına dair sebepleri başlıklar halinde yazıp,yapılması gerekenleri yine o başlıklar altında sizlerle paylaşacağız.

 

BİLGİSAYARINIZIN FANINI (SOĞUTUCUSUNU) ENGELLİYOR MUSUNUZ ?

Bu başlık,kullanıcı hatasından kaynaklanan bilgisayar ısınmasını ilgilendiren bir başlıktır.Masaüstü bilgisayarlarının soğutucusu yani fanı,genelde kasanın yan yada arka tarafında bulunur.Bu soğutucular (fanlar) kasanın içerisindeki sıcak havanın dışarı çıkmasına ve kasanın içerisine bulunan ortamdaki havanın girmesini sağlayarak hava akışını oluşturmaktadır.Dizüstü bilgisayarlarda ise soğutucular genelde yanda olurlar.Ancak bazı dizüstü bilgisayarlarda bu soğutucular cihazın altında olur.

✔️Gerek masaüstü bilgisayarın gerekse diz üstü bilgisayarın ısınma sorunundan kurtulması için bu soğutucuların herhangi bir engelle karşılaşmaması gerekir.Yani fanın (soğutucunun) hava çıkışını sağlayan deliklerin kapatılmaması gerekir.Özellikle soğutucusu,kasanın altında bulunan bir dizüstü bilgisayarın,düz bir zeminin üzerinde kullanılması bilgisayarın ısınmasına yol açmaktadır.Eğer siz bu tip dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız,kasanın altında bulunan fan deliklerinin engellenmediğinden emin olun.

Aynı şekilde ister masaüstü ister dizüstü bilgisayarlarda fan nerede olursa olsun engellenmediğinden emin olun.Ayrıca masaüstü bilgisayar kullananlar,cihazın kasasını çekmece ve benzeri kapalı ortamlarda bulundurmaması gerekir.Soğutucudan çıkan sıcak hava kasanın bulunduğu küçük yeri ısıtarak yine bilgisayarın ısınmasına sebep olabilmektedir.

BİLGİSAYAR SOĞUTUCUSUNDAN (FANDAN) ÇOK FAZLA SES GELİYOR

Bilgisayarınızın sıcaklığı (ısınma oranı) normalin üstünde seyrederse,fanlarda normalden daha hızlı çalışmaya başlayacak ve bilgisayarınızı soğutmaya çalışacaktır.Bu durum bilgisayarınızın fanlarından ses çıkmasına sebep olmaktadır.Aynı şekilde bu durum,bilgisayarın normalden fazla ısındığını göstermektedir.Fanın normalden hızlı çalışması sonucunda bilgisayarın sıcaklığı artmaya devam ederse birçok sorunla karşılaşabilirsiniz.

Bilgisayar kasalarının içerisi ve donanımların yerleştirilmesi,marka ve modellere göre farklılık göstermektedir.Yani bütün cihazların mimarisi ve tasarımı birbirlerinden farklıdır.Bazı bilgisayar kasalarının içerisinde hava yolları ve fanları soğutma işlemi için elverişli yapılsa da bazı bilgisayarlar için bu durum geçerli değildir.

Oyun bilgisayarı olarak adlandırılan masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar,yüksek performans gösterebilen donanımlarla çevrilidir.Çünkü birçok 3D video oyunları,yüksek performans gösteren donanımlara ihtiyaç duymaktadır.Ancak bu donanımlar yüksek performans sergilediği gibi diğer donanımlara göre daha fazla ısınırlar.Bu duruma rağmen genelde oyuncu bilgisayarları kullanan kişiler “bilgisayarım çok ısınıyor” gibi bir şikayette bulunmazlar.

Oyuncu bilgisayarı dışında özellikle diğer dizüstü bilgisayarlarda bu tarz yüksek performans gösteren donanımlar bulundurulmaz.Aynı şekilde bilgisayarın soğutma sistemi için özel bir tasarıma sahip olmazlar.Çünkü bu tarz bilgisayarlarda fiyatın oyuncu bilgisayarları karşısında uygun olması gerekir.Bu yüzden maliyeti yükseltecek donanımlar kullanılmayıp özel işçiliğe ihtiyaç duyulmaz.Çünkü bu bilgisayarlarda;kişilerin internete gimesi,ofis ve benzeri programları kullanabilmesi için tasarlanırlar.Sıradan dizüstü bilgisayarlarda performans açısından çok yüksek bir beklenti içerisinde olmayıp,ergonomik bir cihaz olabilme özelliği dikkate alınır.

✔️Bu sorunun çözümü olarak,bilgisayar fanının önünde herhangi bir engelin bulundurulmaması ve bilgisayar kasasının küçük bir alanda tutulmayıp kasanın bulunduğu sıcak ortamdan kurtarılması gerekir.Ayrıca periyodik olarak bilgisayar kasasının açılıp,fanın temizlenmesi ve yıllarca bilgisayar kasasında kullanılmış olan termal macunun değiştirilmesi gerekir.Bu temizliği yapmak bazı bilgisayarlar için kolay bir işlemdir.

Ancak başta bazı dizüstü bilgisayarlar olmak üzere cihazın kasasını açmak için üst kasanın açılıp donanımlar çıkartılması ve donanımlarında altında bulunan vidaların sökülmesi gerekir.Eğer sizinde bilgisayarınız böyle bir cihazsa,fan ve bilgisayar temizleme,termal macunun yenilenmesini yetkili kişilere yaptırmanızı tavsiye ederiz.Aksi takdirde bilgisayarınızı temizlemek isterken bozabilirsiniz.

Bilgisayarın iç temizliği de ısınma sorununun giderilmesi için önemlidir.Çünkü uzun süre boyunca iç temizliği yapılmamış bir bilgisayarın fanın da çok fazla toz,toprak birikir.Bunun sonucunda bilgisayarın fanı düzgün bir şekilde çalışmaz ve bu yüzden bilgisayarınız ısınır.Bu temizlik özellikle yaz aylarında,sıcak havalarda cihazınız için önemli bir unsurdur.

Aşağıda sizlere bilgisayarların iç temizliğinin nasıl yapıldığına dair birkaç video paylaştım.Dilerseniz göz atabilirsiniz…
ShiftDelete Youtube kanalına ait bir video – Masaüstü bilgisayarlar için

 

RavenWits Youtube kanalına ait bir video – Dizüstü bilgisayarlar için

 

 

FAN HIZI BİLGİSAYARINIZIN SOĞUMASI İÇİN YETMİYOR OLABİLİR

Özellikle yaz aylarının sıcak havalarında bilgisayarlar ciddi anlamda ısınma sorunuyla karşı karşıya kalabiliyor.Genel anlamda bilgisayarınız boşta çalışırken bile ısınır.Isınma sorununa çözüm olarak cihazınızda ki fan hızını varsayılanın biraz daha üstüne çıkarabilirsiniz.Bu şekilde bilgisayarınızın soğutma işlemine yardımcı olabilirsiniz.

✔️SpeedFan isimli programı kullanarak fan hızını arttırın.CPU’nun yüzdelik kullanım değerine karşılık fan hızınızı arttırarak bilgisayarınızın soğutulmasına yardımcı olabilirsiniz.SpeedFan programı ile fan hızını 50’nin üzerine ayarlayın.Ancak çok fazla yükseltmeyin.

SpeedFan programını yüklemek için buraya tıklayın

GÜÇLÜ HARİCİ SOĞUTMA SİSTEMİ EDİNİN

Bilgisayarınızın normal seviyenin üstünde ısınmasına engel olmak için belirli bir ücret karşılığında harici bir soğutma sistemi edinebilirsiniz.Harici soğutma sistemini birçok yerden satın alabilirsiniz.Ancak önemli olan,satın aldığınız soğutma sisteminin bilgisayarınızın fazla ısınma sorununu çözebilecek kadar güçlü olup olmamasıdır.Harici soğutma sistemlerinin genelde üç tipi bulunmaktadır.

✔️Bilgisayarınız için aşağıdaki üç faklı harici soğutma sisteminden birini satın alabilirsiniz.Ancak satın aldığınız soğutma sisteminin yeterli olup olmayacağına dikkat etmeniz gerekmektedir.Bu yüzden satın almak istediğiniz ürün hakkında,diğer kullanıcıların internette yaptığı yorumlara göz atmanızı tavsiye ederiz.

Harici soğutma sisteminin ilki,içerisinde bir veya birden fazla fan bulunduran,gücünü USB kablosu ile bilgisayardan alan sistemdir.Dizüstü bilgisayarlar için kullanılmaktadır.Kullanım açısından ergonomiktir.Ancak bilgisayarınızın soğutulması için yetersiz kalabilmektedir.

İkinci harici soğutma sistemi ise vakumludur.Dizüstü bilgisayarlar için kullanılmaktadır.Fanı bilgisayar kasasının yanında olan cihazlarda kullanılır ve kasanın içerisindeki havayı hızlı bir şekilde dışarı atar.

Üçüncü harici soğutma sistemi ise daha çok masaüstü bilgisayarlar için kullanılmaktadır.Ancak bu soğutma sistemi dizüstü bilgisayarlar içinde kullanılabilmektedir.Günlük hayatta,yaz aylarında kullandığımız vantilatörlerla aynı mantıkta çalışmaktadır.Sadece boyutları açısından çok daha küçüktürler.

CPU VE RAM KULLANIMINI AZALTIN

Yüksek CPU ve RAM kullanımı bilgisayarınızın ısınmasında etkilidirler.Çünkü bilgisayar donanımları da çok fazla ısı artışına sebep olabilmektedir.Bu yüzden CPU ve RAM kullanımını azaltmak,doğrudan donanımları daha az çalıştırır ve bilgisayarın ısınma sorununu çözmek için dolaylı yoldan katkı sağlar.

✔️Bilgisayarınızdaki gereksiz,kullanmadığınız bütün uygulamaları ve büyük boyuttaki dosyaları silmekle başlayabilirsiniz.Ardından bilgisayarınızda önbellek ve kayıt defteri temizliği yapabilirsiniz.Kısaca daha önceki zamanlarda yazdığımız FPS sorununun çözümü yayınında bahsedilen adımları uygulayabilirsiniz.

KÖTÜ AMAÇLI YAZILIMLARI TEMİZLEYİN

Web sitemizin “Sorunlar ve çözümleri” sayfasında var olan birçok yayında kötü amaçlı yazılımları (yani virüsleri) temizle başlığı bulunmaktadır.Bu başlığın birçok sorunun tanımlanmasında ve çözümlenmesinde bulunmasının sebebi gerçekten de virüslerin birçok probleme sebep olabilmesidir.Kötü amaçlı yazılımların bazıları IP ve DNS adreslerini size sormadan değiştirir.Otomatik olarak atanan bu adresler yerine statik adresler atanır.Bu durumun sonucunda bilgisayarınızda yaptığınız her şey başkaları tarafından takip edilebilir,kişisel dosyalarınıza erişilebilir ve internet hızınız çok ciddi anlamda düşürülebilir.Bazı virüsler ise arka planda etkin bir şekilde çalışarak CPU ve RAM kullanımına sebep olabilir.Bu durumda dolaylı olarak bir üstteki başlıkta anlatılanlara girer.

Örneğin yıllara önce MusaLLat.exe adı ile görev yöneticisinde gözüken kötü amaçlı bir yazılımla karşılaşmıştık.Bu yazılım,açtığınız her klasörde kendini kopyalıyor,bakteri gibi çoğalıyordu.Güçlü bir anti virüs programının taraması sonucunda bu yazılımın bulaştığı bilgisayardan ortalama 4800 civarı virüs temizledik.Ancak bu temizleme işleminin sonucunda MusaLLat.exe yazılımından kalıcı olarak kurtulamamıştık.Bilgisayar eski donanımlara sahip olduğundan kurtulmamız bir günümüzü almıştı.Ayrıca bu yazılım RAM ve CPU kullanımına sebep oluyor ve IP ile DNS adresini değiştiriyordu.

✔️Kötü amaçlı yazılım analizi güçlü olan bir Anti Virüs programı ile bilgisayarınızda “tam tarama” yapın.İsterseniz Ücretsiz Anti Virüs programları başlıklı yayınımıza göz atabilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir