1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

5 adımda daha hızlı Windows 10

5 adımda daha hızlı Windows 10
0

Windows 10 işletim sisteminde birçok kullanıcı sistem performansı konusunda çok ciddi sorunlar yaşamaktadır.Bu sorunların çözümü için Windows 10 işletim sisteminde yeniden yapılandırma ayarı oluşturacağız.Bu ayarlamalar sayesinde Windows 10 işletim sisteminiz çok daha kararlı ve hızlı bir şekilde çalışacaktır.Windows 10 işletim sistemini hızlandırmak için aşağıdaki 6 adımı uygulayabilir ve daha hızlı bir sisteme sahip olabilirsiniz.

 

Ayrıca Windows 10 işletim sisteminizi gözle görülür bir şekilde hızlandırmak istiyorsanız aşağıdaki yayını ziyaret etmenizde fayda var.

 

 

Windows 10 güncelleştirmesiyle %100 disk kullanımı sorunu giderildi.

 

Windows 10, 10 Mayıs 2020 güncelleştirmesiyle beraber işletim sisteminin HDD depolama birimlerinde yaşamış olduğu %100 disk sorununun çözümünü sundu. Windows Search hizmeti (dizin arama/oluşturma) yapılan çeşitli iyileştirmeler sonucunda HDD depolama birimine yüklü olan Windows 10 işletim sistemi artık %100 disk kullanımı sorunu yaşamadan çalışabilecek.

 

Aynı zamanda Windows Search özelliği ek olarak işletim sisteminin kullanıcı tarafından etkin olarak kullanıldığı zaman diliminde arka planda çalışarak %100 disk kullanım sorununa sebebiyet vermeyecek. Aynı zamanda yapılan açıklamalara göre Windows 10 işletim sisteminde daha fazla iyileştirmelerin yayımlanacağı belirtiliyor.

 

1. GÜÇ SEÇENEĞİNİ DEĞİŞTİRİN

 

Windows 10 işletim sisteminizin güç seçeneğinde herhangi bir değişiklik yapmadıysanız bu özellik varsayılan durumundadır.Yani güç seçeneğiniz “Güç tasarrufu” modundadır.Bu modda bilgisayarınız tam verimli çalışmaz.Çünkü bilgisayarınızın sistemi pilin çabuk bitmemesi için ayarlanmıştır.Ancak bu ayar sisteminizin yavaş ve düşük performansta çalışmasına sebep olmaktadır.

 

Güç ayarlarınızı “Yüksek performans” seçeneğine getirin.Bu seçeneğe Denetim Masası yada sağ alttaki güç simgesinden ulaşabilirsiniz.

2. BAŞLANGIÇ PROGRAMLARINI AYARLAYIN

 

Bilgisayarınız ilk açıldığında arka planda birçok programı birden çalıştırmaya başlar.Bu durum sistemin üzerinde çok büyük bir ağırlık oluşturur.Bu yüzden bilgisayarınız ağırlaşır ve yavaş çalışmaya başlar.Durumun önüne geçilmesi için bilgisayarınızdaki gereksiz başlangıç programlarını kapatın.Böylece bilgisayarınızda ilk açılışta kullanmayacağız ancak sistem üzerinde çok büyük etkisi olan programları kapatıp başlangıç hızını arttırabilir ve sistemin üzerindeki ağırlığı azaltabilirsiniz.

 

Bu işlem için Görev Yöneticisi‘nden Başlangıç sekmesini açmanız lazım.Buradan kullanmayacağınız ancak bilgisayar açılışında sisteme büyük etkisi olan programları devre dışı bırakabilirsiniz.

 

[  Ses servislerini devre dışı bırakmayın.  ]

3. WİNDOWS İPUÇLARI YARDIMINI DEVRE DIŞI BIRAKIN

 

Windows 10 işletim sistemi kullanıcının işini kolaylaştırmak ve kullanıcıya yardımcı olmak için bildirim kutusunda çeşitli ipucuyla kolay erişim imkanı sağlar.Ancak bu özellik nispeten kaynak kullanımına sebep olur.Çünkü Windows 10 bu özellik için kullanıcının hareketlerini takip eder.Bu yüzden Windows 10 işletim sistemini hızlandırmak için bu ayarı devre dışı bırakmamız faydalı olabilir.

 

1.ADIM: Windows arama kutusundan yada başlat sembolüne sağ tıklayarak Ayarlar‘ı açın.Sistem sekmesine tıklayın.
2.ADIM: Sol kısımdan Bildirimler ve eylemler‘e tıklayın.Windows kullanırken ipuçları,bilgiler ve öneriler alın işaretli kutunun işaretini kaldırın.

4. WİNDOWS 10’U YENİDEN YAPILANDIRMA VE BAKIM/ONARIMI

 

Windows 10 işletim sisteminizi hızlandırmak için belirli zamanlarda bakım onarım işlemlerini tekrarlamanız gerekmektedir.Ayrıca Windows 10 işletim sistemi,yerel disk üzerinde sürekli olarak dizin oluşturup yazma işlemi gerçekleştirir.İşletim sisteminizi hızlandırmak için dizin oluşturma servislerini kapatmanız ve işletim sisteminizi periyodik olarak onarmanız gerekmektedir.Bu işlemlerin nasıl yapıldığını daha önceki bir yayında anlatmıştık.%100 Disk kullanımı sorunu ve çözümü yayınına giderek bu servislerin nasıl kapatılacağını ve bilgisayarınıza bakım/onarımın nasıl yapılacağını öğrenebilirsiniz.

 

 

5. WİNDOWS DEFENDER YAPILANDIRMASI

 

Windows 10 işletim sisteminde Windows Defender koruması bilgisayarınızın yavaşlamasına sebep olmaktadır.Windows Defender yazılımı Exploit Protection koruması sayesinde bilgisayarınızda bir uygulama daha çalıştırılmadan taratılır.Ancak bu işlem bilgisayarınızı ciddi anlamda yavaşlatır.Bu özelliği kapatarak sisteminizin üzerindeki ağırlığı azaltabilir ve bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz.Exploit Protection özelliğinin kapatılması nispeten güvenlik zaafına sebep olsa da bilgisayarınızın hızlanması için çok önemli bir adımdır.Exploit Protection özelliğinin nasıl kapatıldığını daha önce Windows 10 işletim sistemini hızlandırma yayınında anlatmıştık.Dilerseniz o yayına giderek Exploit Protection özelliğini kapatabilirsiniz.

 

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir