1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Overclock işlemi nedir ? Ne işe yarar ?

Overclock işlemi nedir ? Ne işe yarar ?
0

OVERCLOCK NEDİR ?

Bilgisayarların çalışmasını sağlayan bileşenler vardır. Bu bileşenler zaman geçtikçe çağın gerisinde kalır ve kullanıcılar için yetersiz bir hale gelir. Bu durumun sonucunda birçok kişi internette “overclock” kelimesiyle karşılaşır. Bunun üzerine “overclock ne demek” diye araştırma yapılmaya başlanır. Eğer sizde bu araştırma içerisinde olanlardansanız bu yayında bahsedilenler, aradığınız cevaplar için yeterli olacaktır.

 

Bilgisayarın çalışmasını sağlayan şeyler RAM belleği, ekran kartı ve diğerleridir. Bu bileşenlerin tıpkı her elektronik cihazda da olduğu gibi saat frekansı vardır. Yapılan işlemlerin hızı saat frekansıyla belirlenmektedir. Overclock işlemi sayesinde bu frekans değerinin üzerine çıkılabilir ve bilgisayar bileşeninin fabrika çıkışı performansı arttırılabilir. Kısaca overclock işlemi sayesinde, bilgisayar bileşeninin sınırı aşarak daha hızlı çalışması sağlanabilir.

 

Overclock işlemine örnek verecek olursak, normalde 2.4 GHz hıza sahip bir işlemci, bu işlem sayesinde 3.0 GHz hız performansına ulaşabilir. Kısaca overclock işlemi, bilgisayar performansını arttıran bir işlemdir. Aynı zamanda overclock işleminin Türkçe karşılığı “Hız aşırtma” olarak bilinmektedir. Ekran kartı overclock işlemi ve işlemci overclock işlemi sayesinde bilgisayarınızda ciddi bir performans artışı sağlayabilirsiniz. Bu performans artışı tamamen donanım özelliklerine bağlıdır. Bu yüzden “overclock ne kadar performans arttırır ?” gibi bir sorunun cevabını kesin bir şekilde verilemez.

 

Overclock işlemi İntel donanımlarının üzerinde, özellikle uygulanan bir işlemdir. Bu yayınla beraber “Overclock Nedir ?” , “Overclock’un ekran kartına zararları nelerdir ?” , “Overclock ekran kartını yakar mı ?” , “Overclock ekran kartına zarar verir mi ?” gibi çokça sorulan soruların cevabını vereceğiz. Aynı zamanda ekran kartı overclock işlemi yada işlemci overclock işlemini yapmak isteyenlere yardım edeceğiz. Ancak yaşanabilecek herhangi bir aksilik için hiç bir şekilde sorumluluk kabul etmeyeceğiz. Ayrıca şunu belirtmekte de fay var. İşlemci overclock işlemi biraz daha zahmet verici bir işlemdir. Ancak ekran kartı için bu durum geçerli değildir. Ekran kartına yapılacak olan overclock işlemi için 3. taraf overclock programı yüklemek yeterli olacaktır.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ekran kartı overclock rehberi

 

OVERCLOCK İŞLEMİ UYGULAMALI MIYIM ?

overclock
Eğer işini bilgisayar başında yapıyor ve sürekli olarak bir programa ihtiyaç duyuyorsanız yada sürekli oyun oynayan biriyseniz değişen durumlara göre overclock işlemini uygulayabilirsiniz. Bilgisayarınız eski bir bilgisayarsa ve gerçekten de sizin ihtiyaç duyduğunuz bir programı çalıştırma konusunda yetersiz kalıyorsa, günlük kullanımda genel anlamda bilgisayarınız çok düşük performans sergiliyorsa yada oynamak istediğiniz birçok oyun konusunda kötü bir performans sergiliyorsa overclock işlemini bilgisayarınızın bileşenine yada bileşenlerine uygulayabilirsiniz.

 

OVERCLOCK İŞLEMİ SİSTEME ZARAR VERİR Mİ ?

overclock
Overclock işlemini yapmak isteyenler yada overclock işleminin ne olduğunu araştıranlar genelde “Overclock’un ekran kartına zararları nelerdir ?” , “Overclock ekran kartını yakar mı ?” , “Overclock ekran kartına zarar verir mi ?” sorularını sıkça sorarlar. Kullanıcıların geneli overclock işleminin performans artışı sağladığını duyunca, büyük bir heyecan içerisinde işlemi uygulama yoluna koyulurken aynı zamanda ellerinin altında sapa sağlam çalışan cihazlarının da zarar görmesini istememektedirler. Bu yüzden siz, “overclock ekran kartını yakar mı ?” , “overclock sisteme zarar verir mi ?” , “overclock zararlı mı ?” diye sormadan önce overclock işleminin yanlış yapıldığı takdirde çok ciddi sistem ve donanım arızalarına sebep olabileceğini şimdiden söylüyoruz. Bu yüzden overclock işlemi aşamalı olarak dikkatlice uygulanmalıdır. Ekran kartı, overclock işlemi sonucunda yakılabilir. Ancak overclock programları günümüzde oldukça gelişmiştir. Bu işlemi hassas bir şekilde uygulayabilmektedir. Bu yüzden ekran kartının yanma ihtimalini çok düşük bir ihtimal olarak görüyoruz.

 

Her bilgisayar bileşeni fabrika çıkışlı belirli bir hız ve performansa göre üretilmektedir. Ayrıca bilgisayar bileşenleri birbirleriyle iletişim halinde oldukları için fabrika ayarları bütün bu koşullara uygun olacak şekilde tasarlanmıştır. Overclock işlemi uygulandığı zaman bilgisayar bileşenlerindeki bu kararlı performans bozulabilir. Bu işlem sonucunda bilgisayar bileşenleri normalden çok daha hızlı çalışacağı için cihazın aşırı ısınmasına sebep olacaktır. Ayrıca normalden çok daha fazla güç tüketimine ihtiyaç duyacaktır.

 

Bu yüzden kullanıcı başarılı bir overclock işlemi yapsa bile ısınma sorununu ve güç tüketimi sorununu göz ardı edip overclock sonrası bilgisayarı için yeterli soğutma sistemi ve güç kaynağı donanımı tahsis etmediyse belirli bir süre sonra hüsrana uğrayacaktır. Çünkü bilgisayar donanımı ya arızalanıp mavi ekran hatası vermeye ve kalıcı olarak hasar görmeye başlayacaktır yada bilgisayardan dumanlar çıkıp oda içerisini patates kızartması kokusu saracaktır.

 

Overclock işlemi yapılmadan önce kullanıcının başarılı bir overclock işlemi sonrasında cihazın normalden çok daha fazla tüketeceği güç için bir güç kaynağına,performansı yükselen bilgisayarın normalden daha fazla ısınacağı için yine yeteri kadar soğutma ihtiyacını karşılayabilecek soğutma sistemine ihtiyacı olacaktır.Yeterli güç kaynağı ve soğutma sistemi sorunu çözülmeden kesinlikle overclock işlemi yapılmamalıdır.

 

EKRAN KARTI OVERCLOCK PROGRAMI

overclock
Ekran kartına overclock işlemi uygulamak son derece kolaydır. Dışarıdan yüklenecek üçüncü taraf bir program tarafından ekran kartınıza kolaylıkla overclock işlemini uygulayabilirsiniz. Böylece ekran kartından maksimum performans alabilirsiniz. Bu konuda internette kısa bir arama yaptırdığınızda ekran kartı overclock işlemi için birçok ücretsiz programın var olduğunu göreceksiniz. Biz, sizlere bu programlar arasından MSI Afterburner programını tavsiye ediyoruz. Ayrıca MSI Afterburner programı, ekran kartına yapılan overclock işlemi için en çok tercih edilen programdır. Aynı zamanda çeşitli kolaylıklar sağlamaktadır. Program hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için aşağıdaki inceleme yayınına gidebilirsin.

 

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir