1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

İntel ile AMD işlemcileri arasındaki farklar

İntel ile AMD işlemcileri arasındaki farklar
0

Yeni bir sistem toplarken yada yeni bir bilgisayar satın alınırken İntel ile AMD işlemcileri arasındaki farklar sık sık tartışma konusu olur. Uzun bir süredir işlemci piyasasını elinde tutan İntel, rakibi olan AMD’nin 2017 yılından sonra yaptığı hamleler geri planda kalıyor. Özellikle oyuncu bilgisayarlarında işlemci, ekran kartı bileşeni için çok önemli rol oynuyor.

İntel işlemcileri ve AMD işlemcileri arasındaki fark en çok oyunlarda ve zorlu işlerde ortaya çıkıyor. İntel işlemciler oyun konusunda genellikle AMD işlemcilere göre daha iyi performans sergiliyor. Benzer şekilde AMD işlemcileri de İntel’e göre genel kullanımda daha iyi performans gösteriyor.

İntel işlemcilerinde yüksek tek çekirdek performansı sağlanırken AMD işlemcilerinde çekirdek ve iş parçacığı sayısı neredeyse her zaman daha fazla sayıda oluyor. Oyun konusunda İntel işlemcileri daha başarılı yapan şeyse tek çekirdek performansının AMD işlemcilerine göre genellikle daha iyi olması ve oyunların büyük bir kısmında 4 yada 6 çekirdekten daha azının kullanılıyor olmasıdır.

Ancak oyun konusunda AMD ile İntel işlemcileri arasındaki fark çok büyük bir fark değildir. Bu fark bazen 5-10 FPS değeri kadar düşük oranlarda olabilmektedir. Aynı zamanda oyunlarda 1080p görüntü kalitesinde İntel, AMD işlemcisine göre daha iyi performans gösterirken çözünürlük değeri 4K değerine alındığında her iki işlemci aynı performansı gösterebilmektedir. Bunun başlıca sebebi daha yoğun iş yükü altında AMD işlemcilerinin başarılı olmasıdır. Bu yüzden AMD işlemcileri bu konuda daha iyi bir seçenek olabilmektedir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

İntel Core İ3,İ5,İ7 ve İ9 arasındaki farklar

İntel Celeron ve Pentium işlemci nedir ?

 

AMD ile İntel işlemcisi karşılaştırması

AMD ile İntel işlemcileri arasındaki farkı daha iyi anlamamız için aynı seviyede olan iki rakip markanın işlemci modelinin karşılaştırılması gerekmektedir. Örneğin Ryzen 5 1600X işlemcisiyle i5-8600K işlemcisi aynı seviyede olan iki işlemcidir. Bu yüzden bu iki işlemci arasında rahatlıkla kıyaslama yapabiliriz.

Ryzen 5 1600Xi5-8600K
6 Çekirdek 12 İş parçacığı6 Çekirdek 6 İş parçacığı
Yüksek çoklu çekirdek performansıYüksek tek çekirdek performansı
Yüksek 1080p oyun performansıDaha düşük 1080p oyun performansı
Yüksek 2K, 4K oyun performansıYüksek 2K, 4K oyun performansı
A320, B350, X370 anakartlarında mevcutSadece Z370 anakartıyla mevcut
Normal fiyat etiketine sahipPahalı

 

Tabloya bakacak olursak intel işlemcisi AMD işlemcisine göre sadece oyun konusunda avantaj sağlamaktadır. Aynı zamanda oyun konusunda sadece 1080p kalitede daha iyi performans sağlarken daha yüksek çözünürlük değerlerinde aynı performansı sergilemektedirler.

Aynı zamanda AMD işlemcisi, çoklu çekirdek ve iş parçacığı sayesinde ağır iş yükü altında daha iyi performans gösterir. Üretkenlik uygulamalarında daha iyi bir performans sergiler.

Sonuç olarak İntel işlemcileri AMD işlemcilerine göre oyunlarda daha iyi performans sergiler. Tabi bu performans çözünürlük değerlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bunun dışında verimlilik ve ısınma konusunda İntel işlemcileri daha iyi bir deneyim sunar. Ancak aradaki fark kayda değer bir fark değildir. Aynı zamanda fiyat/performans açısından AMD işlemcileri İntel’e göre çok daha iyidir. İntel işlemcisi için her seferinde yeni bir anakart kullanılması gerekiyorken AMD işlemcileri için bu durum geçerli değildir.

 

İntel ile AMD işlemcileri hakkında genel bir değerlendirme

AMDİntel
İntel’e göre daha az verimliAMD’ye göre daha verimli
İntel’e göre daha kısa sürede ısınırHemen ısınmaz
Daha yavaştırHızlıdır
2.0 GHz saat hızı ortalaması2.9 GHz saat hızı ortalaması
Server Hybrid Technology oldukça yenilikçiAMD kadar yenilikçi değil
8 soket /32 çekirdekli yapıya sahiptir4 soket /16 çekirdekli yapıya sahiptir

 

Performans açısından İntel ile AMD işlemcileri arasındaki farklar

PERFORMANS AÇISINDAN İNTEL İLE AMD İŞLEMCİLERİ ARASINDAKİ FARKLAR

İntel ve AMD işlemcilerini karşılaştırma konusunda en çok merak edilen şey, bu iki işlemci arasındaki performans farkıdır. Yıllar 2016’yı gösterene kadar İntel işlemcileriyle AMD işlemcileri arasında ciddi bir performans farkının olduğunu ve bu konuda İntel’in açık ara önde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak 2017 yılına gelindiğinde işler farklılaşıyor. AMD aradaki farkı kapatmaya başlıyor.

Öncelikle İntel ve AMD işlemcileri arasındaki performans farkı konusunda şu konunda da bir netliğe kavuşalım. Ofis programlarının çalıştırılması, çeşitli yazılımların çalıştırılması, internette gezinme sırasında işlemcilerin sergilediği performans, video izleme ve benzeri işlemlerde İntel ile AMD işlemcileri arasında herhangi bir fark yoktur. Ancak daha zorlu iş yükleri çalıştırıldığında aradaki farklılıklar ortaya çıkmaya başlıyor.

Zorlu iş yüklerine sahip uygulamaların çalıştırılması konusunda Ryzen 7 3700X, Core i7-8700K ve Core i7-9700K modelleri arasında belirsizlik durumu yaşanıyor. Kimi uygulamalarda AMD işlemcisi daha iyi performans sergiliyorken kimi uygulamalarda da İntel işlemcileri daha üstün performans sergiliyor. Performans açısından işlemciler arasında belirsizlik durumu söz konusu olsa da AMD işlemcilerinin ısınma konusunda daha iyi olduğunu ve İnel’e göre daha az ısındığını belirtebiliriz. Ancak AMD Ryzen 9 3900X ile İntel i9-9900K arasındaki performans farkına bakıldığında AMD’nin %25 daha üstün performans sergilediğini söyleyebiliriz.

İntel işlemcileriyle AMD işlemcilerini oyun konusunda karşılaştıracak olursak bu sefer İntel işlemcilerinin daha iyi performans gösterdiğini net bir şekilde söyleyebiliriz. Oyunlardaki bu performans farklılığının temel sebebiyse her iki işlemcinin mimari açıdan farklı olmasına bağlıdır. İlerleyen zamanlarda bu durumun değişeceğini biliyor olsak da AMD işlemcilerinin İntel işlemcilere göre daha fazla çekirdeğe sahip olması ve oyunlarda 4 yada 6’dan daha az çekirdek kullanımı, AMD işlemcilerinin oyunlardaki performansını kötüleştiriyor.

İntel, verimli çalışan işlemci mimarisine sahipken AMD, daha fazla çekirdeğe sahip işlemciler geliştiriyor. Bu durum sonucunda yüksek performanslı bir oyunu çalıştıran AMD işlemcisinin çekirdekleri boş kalabiliyor. Tabi durumun şimdilik böyle olduğundan değiştiğinden bahsetmiştik. Örneğin Ryzen 3000 işlemcilerde L3 önbellek boyutunun iki katına çıkarılması, yüksek saat hızlarıyla birleştiğinde AMD’nin oyunlardaki açığını kapatılıyor.

 

Fiyat/performans açısından İntel ile AMD işlemcileri arasındaki farklar

FİYAT/PERFORMANS AÇISINDAN İNTEL İLE AMD İŞLEMCİLERİ ARASINDAKİ FARKLAR

İntel ile AMD işlemcilerini fiyat/performans açısından karşılaştırırsak yada sadece fiyat açısından karşılaştırırsak, AMD işlemcilerinin çok daha ekonomik olduğunu söyleyebiliriz. Her iki nesilden sonra İntel işlemcilerinin yeni bir anakarta ihtiyaç duyması ve donanım içerisinde iyi bir soğutucunun bulunmaması yada soğutucunun hiç bulundurulmaması durumu, kullanıcılara ek masraf çıkarmakla beraber işlemcilerin AMD işlemcilere göre daha pahalı olması AMD markasını daha cazip kılmaktadır. Oyun oynarken en üst grafik düzeylerinde en iyi görsel performansı sunan İntel, fiyat ve fiyat/performans açısından yeni sistem toplamak isteyen kişileri bir hayli üzüyor.

Özellikle overclock işlemiyle performans artışı isteyen kullanıcılar İntel işlemcisini tercih ediyor. İntel işlemcilerinde overclock işlemi sonucunda performans artışı yaşanıyor yaşanmasına ama ek olarak soğutucu donanımına ihtiyaç duyuluyor. Buda yeni bir soğutucu masrafı oluşturuyor. Her ne kadar oyunlarda İntel daha iyi performans gösterse de çok iş parçacığı kullanan uygulamalar konusunda AMD öne geçiyor. Aynı zamanda genel anlamda İntel markalı işlemcilerin daha pahalı olması ve tüm bu farklı durumlara göre değerlendirme yapıldığında AMD işlemcilerinin daha iyi fiyat/performans gösterdiğini aynı zamanda daha ekonomik olduğunu söyleyebiliriz.

 

Hangisini tercih etmeliyiz ? AMD işlemci mi ? İntel işlemci mi ?

AMD işlemci mi ? İntel işlemci mi ?

Eğer bilgisayar oyunlarını seviyorsanız ve oyunlarda akıcı bir deneyim elde etmek için en ufak bir taviz vermek istemiyorsanız, bütçe konusunda da en ufak bir sıkıntınız bile yoksa rahatlıkla İntel işlemcisini tercih edebilirsiniz.

Ancak özellikle günümüzdeki pahalılık zamanlarında akıllıca bir tercihte bulunmak daha doğru olacaktır. AMD işlemcileriyle İntel işlemcileri arasındaki fark konusunda uçurum oluşturacak büyük farklar bulunmamaktadır.

İntel işlemciler AMD işlemcilerine göre üst seviye ekran kartlarında %5 ile %15 daha iyi performans gösterir. Ancak İntel işlemci için anakartınızı yenilemeniz gerekmektedir. Aynı zamanda İntel işlemciler soğutucuyla beraber satılmayabilmektedir. İntel işlemcilerin AMD işlemcilerine göre pahalı olması, ek olarak soğutucuyla anakart maliyeti oluşturması AMD işlemcisini tercih etmeyi daha mantıklı bir hale getiriyor.

Genel kullanımda zaten her iki işlemci oldukça iyi performans sergiliyor. Aralarında herhangi bir performans farklı bulunmuyor. İntel ile AMD işlemcileri arasındaki fark ağır iş yükleri altında belirgin bir hale geliyor.

 

İntel ile AMD işlemci karşılaştırması

İntel ile AMD işlemci karşılaştırması

Yeni bir sistem toplayacaksanız yada yeni bir bilgisayar alıp oyun oynayacaksanız İntel ile AMD işlemcileri arasındaki farkları dikkatlice incelemeniz gerekmektedir. Böylece düşük bir performans farkı için çok yüksek fiyat ödemek zorunda kalmazsınız.

Doğru tercihi yapmak için işlemci inceleme yayınlarımıza göz atabilirsiniz. İnceleme yayınlarımızda işlemcinin genel özellikleriyle beraber tüm şirketler tarafından güvenilir olarak kabul edilen yazılımlarla yapılan performans testi sonuçları da belirtilmektedir.

Aynı zamanda aşağıdaki yayınları okumanızı da tavsiye ediyoruz.

En iyi oyun işlemcisi hangisidir ? (2020)

2020 yılının en iyi işlemci sıralaması

 

Yeni bir sistem mi toplayacaksınız ? Doğru işlemciyi tercih edin

amd işlemci

Eskide kullanılan AMD işlemcilerin kötü olması, uzun bir süredir İntel işlemcili sistemlerin alışkanlık haline gelmesi AMD Ryzen işlemcilerine karşı ön yargılı olmanıza sebep olabilir. Ryzen işlemcilerini tercih etme konusunda tereddüt ediyorsanız endişelenmeyin. Bu başlık altında Ryzen işlemcileri hakkında küçük bir kılavuz yayımlayacağız.

Bilgisayar bileşenleri konusunda hem İntel hem de AMD işlemci markaları dünya devi olan markalardır. İntel işlemcileri Core serisiyle ön plandayken AMD işlemcileri Ryzen serisiyle ön plana çıkmaktadır. Her iki markada benzer modellemelerle beraber 3, 5, 7 numaralarıyla isimlendirmeler yapılıyor. Bu numaralardan büyük olan küçük olana göre işlemcinin daha yetenekli olduğunu gösteriyor. Ancak tüm iş sadece bu numaralarla sınırlı değil tabi.

Ryzen işlemci serisi daha önceki serilere göre çok daha iyi ve güçlü bir işlemci serisi olarak karşımıza çıkıyor. Yepyeni bir mimari ve teknoloji kullanan bu seri özellikle günümüzde sistem toplama rehberlerinin vazgeçilmezlerinden biri olmayı başardı.

Ryzen işlemcileri hakkında sizlere şu genel bilgiyi verebiliriz;

  • Ryzen 3 işlemciler, 4 çekirdekli giriş seviyesinde olan işlemcilerdir.
  • Ryzen 5 işlemciler,4 yada 6 çekirdekli yapıya sahip olan orta seviyeli işlemcilerdir.
  • Ryzen 7 ve Ryzen 9 işlemciler, 8,12 veya 16 çekirdekli yapıda olan üst seviye işlemcilerdir.
  • Threadripper işlemciler, 8, 12, 16,24 yada 32 çekirdeğe sahip olan serinin en güçlü işlemcileridir.

İşlemcinin ismindeki sayılara bakarak hangi AMD işlemcinin diğer AMD işlemcisinden daha iyi bir işlemci olduğunu anlayabilirsiniz. Örneğin Ryzen 3 1300X işlemcisi, Ryzen 3 1200 işlemcisinden daha iyi bir işlemcidir. Çünkü aynı modelin daha güncel işlemcisidir.

İşlemcinin sahip olduğu ek özellikler çeşitli hanelerle ifade edilmektedir. Örneğin Ryzen serisi işlemcilerinin bazılarında “X” hanesi bulunur. Bu, işlemcinin fabrika çıkışlı sürümünden daha hızlı bir işlemci modeli olduğunu belirtir. Örneğin Ryzen 1800X işlemcisi Ryzen 1800 işlemcisinden daha hızlıdır.

Benzer şekilde Ryzen 2400G modelindeki “G” hanesi, modelin Vega grafik işlemcisi barındıran bir APU işlemcisi olduğunu belirtmektedir. Birde model ismindeki ilk sayıya dikkat etmek gerekmektedir. Bu sayı işlemcinin kaçıncı nesil olduğunu gösterir. Örneğin, Ryzen 3 2200G işlemcisi ikinci nesil bir işlemcidir. Benzer bir şekilde Ryzen 1300’de birinci nesil bir işlemcidir.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 16
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 1
    sevindim
    Sevindim
  • 1
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir