1. Anasayfa
  2. Donanım

2020 Yılının En iyi İşlemci Sıralaması

2020 Yılının En iyi İşlemci Sıralaması
0

En iyi işlemci sıralaması hangi modellerle oluşmaktadır ? Amd ve İntel işlemci sıralama tablosu nasıldır ? Oyun oynamak için en iyi işlemci hangisidir ? Öğrenciler ve ofis çalışanları hangi işlemciyi tercih etmelidir ? Günlük kullanımda en iyi işlemci sıralaması nasıldır ?

Yeni bir bilgisayar satın almak istiyorsanız yada masaüstü bilgisayar toplamak istiyorsanız işlemci donanımını seçerken bir hayli dikkatli olmanız gerekmektedir. İşlemciler, bilgisayarların temel donanımlarından biridir. Bu donanımlar için bilgisayarların beynidir diyebiliriz. Haliyle bilgisayarınızın işlemcisini ihtiyaçlarınıza göre seçmeniz en doğru karar olacaktır. Böylece maddi açıdan tasarruf sağlarken ihtiyaçlarınızın doğrultusunda en ekonomik işlemciyi edinebilirsiniz.

İşlemcilerin performansları çeşitli alanlarda farklılık gösterir. Yani bir işlemci, ofis yazılımlarını çalıştırırken, video ve görsel düzenleme yazılımlarını çalıştırırken, 3D video oyunları çalıştırırken farklı performans gösterebilir. Aynı zamanda verimlilik açısından bütün işlemciler birbirinden farklıdır. Kısaca video düzenleme işlerinde iyi olan bir işlemci 3D video oyunlarında iyi performans gösteremeyebilir. Yada tam tersi olacak şekilde 3D video oyunlarında iyi performans gösteren bir işlemci yapılan kıyaslamalara göre video düzenleme işlerinde daha düşük performans gösterebilir.

Bu yüzden yeni bir bilgisayar yada sadece işlemci donanımı satın almak isteyen kullanıcı, ihtiyacı doğrultusunda işlemci donanımı tercih etmelidir.

Mesela ofis yazılımları kullanan biriyseniz, oyun oynamaktan zevk almayan ve pekte oyun oynamayan biriyseniz İntel markalı bir işlemci yerine AMD işlemcisini tercih edebilirsiniz. AMD markalı bazı işlemci modelleri masaüstü kategorisinde İntel‘e göre daha iyi performans göstermektedir. Ancak aynı model işlemci 3D oyun konusunda İntel işlemcilerine göre daha kötü performans gösteriyor. Bu yüzden oyun oynamak isteyen, oyun oynamaktan zevk alan biri İntel işlemci modellerine yönelirken, oyun oynamakla ilgisi olmayan ve masaüstü çalışmaları yapan bir kişinin AMD işlemcilerine yönelmesi doğru bir karar olacaktır.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

Güncel En İyi İşlemci Sıralaması

İşlemcileri bir tablo içerisinde gösterdikleri yada gösterecekleri performanslara göre listelemek, sıralamak için elimizde gerçeği yansıtan veriler olmalıdır. Kağıt üzerinde yazan donanım özellikleri bazen uygulamalarda gerçeği yansıtmazlar. Hatta bazı markalar bu konuda satış hilesi yaparak kağıt üzerindeki donanım özellikleriyle kullanıcıyı kandırabilir.

Gerçeği yansıtan verilerle 2020 yılındaki işlemci sıralamasını yapabilmemiz için bazı uygulama ve platformların elle kullanılması ve testlerin gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Mesela işlemci sıralamasının gerçeği yansıtması için Adobe Premiere, DaVinci Resolve, Adobe Photoshop, Adobe Lightroom, Blender, El-Freni, 7-Zip, Tensorflow, Android Studio, AutoCAD, Solidworks, VMWare, OpenCV, Cinema 4D, V-Ray, RealityCapture, Agisoft Metashape, Unity, Unreal Engine uygulama ve platformlarının kullanılması gerekir.

Tabi yukarıda sıralanan uygulamalar daha çok işlemcinin masaüstü performansını gözler önüne serer. Bilgisayar kullanıcıların çoğu hikayeli yada çevrim içi oyun oynamaktan çok hoşlanırlar. Bu yüzden işlemcilerin oyun performansı konusunda gerçeği yansıtacak işlemci sıralaması için birde oyunlar üzerinden test yapılması gerekir.

İşlemci sıralamasının yapılması ve oyunlardaki performansın nasıl olduğunu gözlemlemek için 2020 yılının en popüler oyunlarıyla işlemciler test edildi. İşlemci modelleri Assassin’s Creed Odyssey, Far Cry 5, Control, GTA V, Borderlands 3, The Witcher 3, Shadow of the Tomb Raider ve daha fazla oyun ile test edilerek gözlemlenmiştir.

Bu yayında 2 farklı başlık ve genel olarak işlemci sıralaması yapıldı…

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

Genel İşlemci Sıralaması

Buradaki değerlendirme daha çok sıradan bilgisayar kullanıcılarını ilgilendirir.

İşlemciler bu başlık altında hem masaüstü hemde oyun performanslarına göre alınan bir ortalama puana göre sıralanmıştır. Her işlemcinin yanındaki puan, işlemci donanımının masaüstü ve oyun performanslarının ortalama değerini (her ikisinin de toplamı) yansıtmaktadır.

2020 yılının en iyi işlemci sıralaması

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

Oyuncular İçin Geçerli İşlemci Sıralaması

Buradaki değerlendirme daha çok oyuncuları ilgilendirir.

Masaüstü ile oyunlarda işlemcilerin farklı performanslar göstereceğinden bahsetmiştik. Fark ettiyseniz masaüstü performansında AMD üstünlük sağlarken oyunlar konusunda bu İntel işlemcileri AMD işlemcilerine açık ara fark atıyor.

Bunun sebebini merak ediyorsanız hemen kısaca özetleyerek söyleyelim. AMD işlemcilerinin tasarımı çok çekirdekli yapıya sahiptir. Ancak tek çekirdeğin sergilediği performansı düşüktür. İntel işlemciler ise AMD işlemcileri gibi daha çok çekirdekli tasarıma sahip değildir. Ancak tek çekirdeğin sergilediği performansı oldukça iyidir. 3D video oyunlarının hemen hemen hepsi çok çekirdekli yapıyı kullanmazlar. Oyunlar için önemli olan şey, tek çekirdeğin sunduğu performanstır. Günümüzde piyasaya çıkarılan oyunlar genelde 4 çekirdeğe, nadirde olsa bazı oyunlar 6 çekirdeğe ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden AMD işlemcileri İntel işlemcilerin altında yer almaktadır.

Hatta bu durumu özetleyen küçük bir örnek daha verelim. Ryzen 5 3600 işlemcisi 6 çekirdekli yapıya sahiptir. Ryzen 7 2700X işlemcisiyse sekiz çekirdekli yapıya sahiptir. Ancak görselde ki sıralamaya baktığınızda, Ryzen 5 3600 işlemcisi Ryzen 7 2700X işlemcisinden daha iyi performans sergilemiştir. Bunun sebebiyse Ryzen 5 3600 işlemcisinin daha az sayıda olan ancak daha hızlı olan çekirdeklere sahip olmasıdır. Oyunlarda asıl olan tek bir çekirdek sayısından çok, tek çekirdeğin sunduğu performansın daha önemli olmasıdır.

oyun için işlemci sıralaması

 

Verimlilik Açısından İşlemci Sıralaması

Buradaki değerlendirme daha çok öğrencileri, mühendisleri ve ofiste basit üretkenlik yazılımlarını kullanan çalışanları ilgilendirir.

Öğrenciler ve diğer bazı kullanıcılar bilgisayarı genelde çeşitli uygulamalar için kullanır. Örneğin bazı öğrenciler sadece ödevlerini yapabilmek için bilgisayar kullanılırlar. Araştırma raporu hazırlayarak ofis yazılımlarıyla sınıfta sunum yapabilmek için bilgisayara ihtiyaç duyarlar.

İnşaat mühendisi olan bir bilgisayar kullanıcısıysa çizim yapmayı sağlayan üretkenlik uygulaması olan AutoCAD yazılımı için bilgisayara ihtiyaç duyar. Yada benzer şekilde yazılımcı olan bir kullanıcı bilgisayarı çeşitli yazılımları geliştirmek amacıyla kullanır.

Eğer bilgisayar, bu ve buna benzer amaçlar doğrultusunda kullanılacaksa hemen hemen her işlemci kullanıcının ihtiyacını karşılayacaktır. Yine de bu alanda bir işlemci sıralamasını görmek isterseniz aşağıdaki görseli inceleyebilirsiniz.

Bu tarz uygulamalarda işlemcileri sıralamaya dahil etsek de kullanıcı, bu farkı gözle görülür bir şekilde fark edemez. Çünkü bu tarz uygulamalar genelde fazla çekirdek sayısı, iş parçacığı ve saat hızına ihtiyaç duymazlar.

verimlilik açısından işlemci sıralaması

 

En İyi Mobil İşlemci Modeli 2022

Gelişen teknolojiyi en iyi kullanan şirketlerin başında mobil işlemci üreten şirketler gelmektedir. Telefon, tablet, bilgisayar ve işlemcinin kullanıldığı diğer tüm sektörlere hizmet sunan bu firmalar, kullanıcıların hangi işlemcileri tercih etmesi gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşamasına sebep oluyor.

Hızla gelişen teknoloji her geçen gün yeni işlemcilerin daha güçlü ve güncel olmasını sağlıyor, bu nedenden ötürü piyasaya sürekli olarak daha gelişmiş ve güçlü işlemciler sürülüyor. Kullanıcılar sürekli yenilenen bu sektörü takip etmekte güçlük çekiyor ve en iyi mobil işlemcilerin hangileri olduğunu öğrenmek için araştırmalar yapıyorlar.

Telefon İşlemci Sıralaması (2022)

Birbirinden farklı onlarca işlemci modeli arasında en güçlü, en dinamik ve en işlevsel işlemcileri sizler için yazımızın devamında derledik!

 Apple A15

Telefon işlemci sıralamasının ilk sırasında Apple şirketinin üretmiş olduğu Apple A15 vardır. Apple kendi cihazları için işlemci üretmekte ve her zaman en iyi ve güçlü işlemcilere sahip telefonları piyasaya sürmektedir. İphone, iPad gibi modeller de yer alan bu işlemci modeli kullanıcıların da beğenisini toplayan bir model olmuştur.

5 nanometre boyutunda minimal bir tasarıma sahip olan işlemci 6 çekirdekli olmasının yanı sıra 5G desteğine de sahiptir.

 Snapdragon 8 Gen 1

Sektörün en başarılı ve köklü şirketlerinden birisi olan Qualcomm mobil işlemci denildiğinde akla ilk gelen şirketlerden birisidir. Her sene başarılarına bir yenisini katan şirket ürettiği amiral gemisi işlemcilerle sektöre yön vermektedir.

2022 yılının başlarında tanıtılan Snapdragon 8 Gen 1 teknolojiyi takip eden her kesimin gündemine oturdu. Oldukça yüksek performanslar verebilen bu işlemci dev şirketler tarafından da yakından takip edilerek kullanılmak istendi.

Yapılan test sonuçları Snapdragon 8 Gen 1’in en güçlü işlemciler arasında yer aldığını tecil etmektedir. Bu denli güçlü olması Xioami ve Samsung gibi dev teknoloji şirketlerinin de ilgi odağı olmayı başardı. Bu dev şirketler de ürettikleri yeni telefonlarda bu işlemci modelini kullanarak kullanıcılarına en iyi deneyimi sunmayı hedeflemektedir.

 Dimensity 9000

Dİmensity 9000 MediaTek şirketi tarafından üretilen en güçlü işlemcilerden birisidir. 2022 yılında ürettiği güçlü işlemcilere adından sıkça söz ettiren bu şirkette bir çok mobil telefon üreticisinin ilgi odağı olmayı başarmıştır.

MediaTek’in ürettiği bu işlemci modeli oyun ve günlük kullanım amaçlı yapılan testlerde gösterdiği üstün performanslarla piyasanın en güçlü işlemcileri arasında olduğunu kanıtlamış oldu.

En İyi İşlemciye Sahip Olan Telefon Modelleri (2022)

Yeni bir telefon almak yada var olan telefonunu bir üst segmente taşımak isteyen kullanıcılar, hangi modellerin güçlü işlemcilere sahip olduğunu bir hayli merak etmektedir. Sizler için en güçlü işlemciyi bulunduran telefon modellerini listeliyoruz!

 Huawei Mate xs

Katlanabilir olma özelliği olan bu telefon modeli en iyi işlemciye sahip telefonlardan birisidir. Katlanınca 6.6 inç, açıldığında 8 inç olan bir ekrana sahiptir. Kirin 990 5G yonga seti kullanan bu akıllı telefon 8 GB ram hafızasıyla da dikkat çekmektedir. 4500 mAh kapasiteye sahip bataryası hızlı şarj desteği sayesinde 45 dakika gibi bir sürede dolmaktadır.

 İphone 13 Pro

En güçlü işlemciye sahip cihazlar sıralamasında iPhone modelleri de en başlarda yerini almaktadır. A 15 Bionic model işlemci kullanan bu model 6.1 inç boyutunda ekrana, 6 GB ram kapasitesine be 3095 mah batarya kapasitesine sahiptir.

 Samsung Galaxy S22 Ultra

En iyi telefon markalarında birisi olan Samsung firmasının ürettiği bu telefon modeli Snapdragon 8 Gen 1 çip setine sahiptir. Aynı zamanda 5000 mah boyutunda bataryası ve 16 GB ram boyutuyla da kullanıcılarına benzersiz bir deneyim yaşatmaktadır.

En iyi işlemciye sahip bir diğer telefon modelleri ise şunlardır,

  • iPhone 12 Pro Max
  • Huawei P50 Pro
  • Samsung Galaxy S21 Plus 5G
  • Xiaomi 11 Lite 5G NE
  • POCO X3 Pro

2022 yılına damgasını vuran en gelişmiş işlemci teknolojisine sahip telefon modelleri bu şekildedir.

 

KAYNAK: https://www.techcenturion.com/cpu-rankings
Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir