1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Ani FPS düşmesi (Drop) sorunu ve çözümü

Ani FPS düşmesi (Drop) sorunu ve çözümü
2

Özellikle oyuncuların yaşamış olduğu ani fps düşmesi yani “Drop” sorununun ne olduğuna ve neyden kaynaklandığını bilmek,sorunun çözümü için faydalı olacaktır.Bilgisayarda bir oyunu çalıştırırken en çok çabayı sarf eden iki donanım vardır.Bunlar ekran kartı donanımıyla işlemci birimidir.Bu iki donanımın kendine ait teknik özellikleri bulunmaktadır.Örneğin ekran kartının ayrılmış video belleği,bellek bant genişliği,CUDA çekirdek sayısı,bellek veri hızı (MHz),grafik saati (MHz) ve diğerleri…

Sizin bir oyunu çalıştırdığınızı ve bilgisayarın oyundan 120 fps değerini aldığını varsayalım.Bu fps değeriyle oyunu üç dakika oynadığınızı varsayalım.Üç dakikanın ardından 120 olan fps değerinin bir anda 10-20 arasına düştüğünü ve bu şekilde 5-15 saniye geçtiğini varsayalım.Hemen ardından düşen fps değeri yine eskisi gibi 120 fps değerini alsın.

Böyle bir senaryoda – bu senaryo ani fps düşmesi sorununun ta kendisidir – sorun çıkaran donanımın ekran kartı olmaması gerekmektedir.Çünkü periyodik olarak,uzun bir süre oyunu 120 fps değerinde çalıştıran bir bilgisayar,ekran kartının o oyunda yetersiz kalması gibi bir durum yaşamaz.Bu ekran kartı,söz konusu oyunu 120 fps değerinde çalıştırmak için zaten yeterli bir ekran kartıdır.

Az önce anlattığımız senaryo ve varsayımlar sadece 120 fps değeri için geçerli değil tabi.Benzer şekilde çalıştırdığınız bir oyundan 80 fps değeri alıyorken bu değer aynı şekilde 10-20 fps değerine düşebilir.Yada 180-220 fps değeri alıyorken bir anda kısa süreliğine azalabilir.Bu sorunun ekran kartından kaynaklanmadığını belirttiğimize göre diğer faktör olan işlemci donanımının üzerinde durmak gerekir.

Ekran kartında da olduğu gibi işlemci biriminde de çeşitli teknik özellikleri bulunmaktadır.Bu özelliklerin neler olduğunu anlayalım ki ani fps sorununun neyden kaynaklandığını çözebilelim.İşlemcide bulunan teknik özelliklerse hız,çekirdek sayısı ve önbelleklerdir diyebiliriz.Bilgisayarlarda ani fps sorunu yani drop sorununa sebep olan temel etken buradaki hız birimidir.

İşlemcinin hız birimi benzer şekilde saat hızı yada saat oranı şeklinde de isimlendirilir.Bu ifade,işlemcinin hızını ve işlem yapabilme kapasitesini belirtmektedir.Birimi GHz’dir.Bu birim,saniye başına yapılan işlem sayısını belirtmektedir.Örneğin bir işlemcinin yaptığı her bir hesaplama işlemi için 1 Hertz ifadesi kullanılır.

Örneğin 2.4 GHz saat hızına sahip bir işlemci her saniye 24.000.000.000 hesaplama işlemini yapabilecek kapasiteye sahiptir.Birde işlemcilerde “Çekirdek” ifadesinden bahsetmiştik.Az önce bahsedilen 2.4 GHz saat hızına sahip işlemci tek bir çekirdeğe sahipse 24.000.000.000 hesaplama işlemini saniye başına yapar.Çekirdek sayısı birden fazlaysa,çekirdek sayısı kadar hesaplama işleminin katları gerçekleştirilir.Örneğin 2.4 GHz saat hızına ve 4 çekirdeğe sahip bir işlemci saniyede 24.000.000.000 sayısının 4 katı kadarı hesaplama işlemi yapabilecek kapasiteye sahiptir.

Peki işlemcinin hızı neden ani fps sorununa sebep oluyor ? Bilgisayarlarda 3D oyunları çalıştırabilmek için en çok çaba sarf eden donanımların işlemciler ve ekran kartları olduğundan bahsetmiştik.Benzer şekilde en çok ısınan ve ısıdan zarar gören donanımlarda ekran kartlarıyla işlemci birimleridir diyebiliriz.Eğer bilgisayara her bakımdan sadece yüksek performans alabilmek için ayarlama yapıldıysa,işlemci birimi canla başla çalışır.Güç kaynağından fazlasıyla beslenir.İşlemci hızı,turbo moduna geçerek varsayılanın dışına çıkar.Bu durum belirli bir süre sonra bilgisayarda muazzam bir ısı artışına sebep olur.Böylece bilgisayar kendini koruyabilmek için kısa süreliğine işlemci hızını yarıya hatta yarıdan da fazla düşürebilir.Doğal olarak sizin ekranda gördüğünüz fps değeri bir anda taban değerine düşer.Böylece 3D oyunlarda ani fps düşmesi,drop sorunu yaşarsınız.

Ani fps sorununu çözmek için bilgisayarınızın performansını gösterebileceği en yüksek performans şeklinde değilde,ideal bir oyun deneyimi performansı gösterecek şekilde ayarlamanız gerekmektedir.

Ani fps sorununun çözümü için aşağıdaki adımları uygulayın…

[ Eğer bilgisayarınızda ani fps düşme sorunu yaşıyorsanız bu yayında bahsedilen yöntem sorunun çözümü için büyük ihtimalle başarılı olacaktır.Yaşadığınız bu sorun genelde bilgisayarın ısınmasından kaynaklanmaktadır.İsterseniz  buraya tıklayarak bilgisayarınızın ısınmasına karşı ne gibi önlemler alabileceğinizi öğrenebilirsiniz. ]

 

ANİ FPS SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR ?

1.ADIM: Öncelikle bilgisayarın güç ayarını dengeli yapmanız gerekiyor.Bunun için sağ alttaki güç simgesine sağ tıklayın.Güç seçenekleri‘ne tıklayın.

 

💢 Bu adım,bilgisayarın yüksek performans için güç harcayıp ısınması ve ani düşen fps sorununun yaşanması yerine yeterli seviyede çalışması ve kararlı performans sunması için yapıldı.

Açılan pencerede Dengeli (Önerilen) seçeneğini işaretli hale getirin.Bu pencereyi kapatın.

2.ADIM: ThrottleStop yazılımını yönetici izniyle çalıştırın.Yazılımı bilgisayarınıza yüklemek için buraya tıklayın.Yazılımın kararlı (Latest Stable) sürümünü bilgisayarınıza indirin.

 

ThrottleStop yazılımını çalıştırdıktan sonra aşağıdaki görselde gözüken adımları gerçekleştirin…


👍 Önce 1 numaralı yerden “Game” sekmesine tıklayın.

👍 2 numaralı yerde bulunan “Set Multiplier” seçeneğinin soldaki kutusunu işaretleyerek değerini değiştirin.Bu seçeneği aşağıdaki yönergelere göre değiştirin…

      👉 İşlemci 2.4 GHz (2.7 GHz turbo) hıza sahip 4 çekirdekli bir işlemci birimiyse Set Multiplier değeri 18’de olsun.

      👉 İşlemci 2.7 GHz (3.5 GHz turbo) hıza sahip 8 çekirdekli bir işlemci birimiyse Set Multiplier değeri 24’de olsun.

👍 3 ve 4 numaralı yerdeki kutuları işaretli hale getirin.

👍 5 numaralı yerde “Turn On” butonuna tıklayın.Ardından 6 numaralı yerden “Save” butonuna tıklayarak ayarları kaydedin.Son olarak 7 numaralı butona tıklayarak yazılımı görev çubuğuna gönderin.

 

💢 Bu işlem,Overclock işlemine ters olacak şekilde yeterli seviyede verimli çalışan donanımların performans kararlılığının korunması için yapıldı.

 

3.ADIM: Ani FPS düşmesi sorunu yaşadığınız oyunu açın.Oyunun ayarlar bölümünden grafik ayarlarını düşürün.Aynı zamanda kare hızı limiti seçeneğini de alt seviyelerde ayarlayın.

 


Örneğin aşağıda League of Legends oyununun ayarlar seçenekleri bulunmaktadır.Burada normalde 170-200 fps değeri alan ancak ani fps düşmesi sorunu yaşayan bir bilgisayar için kare hız limiti 60 fps ile sınırlandırıldı.Bütün grafik ayarları “Çok Yüksek” seçeneğinden “Yüksek” seçeneğine alındı.

 


💢 Bu ayarlamalar,bilgisayarın ekran kartındaki yükün azaltılması ve bilgisayarın daha az ısınması için yapılmıştır.Ayrıca ekran kartı üzerindeki yük ne kadar azaltılırsa ekran kartının RAM belleğine başvurma olasılığı da o kadar azaltılır.

 

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 1
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 2
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 9 Mart 2022

    Valorant fps drop sorunu yaşıyordum araştırmalarıma rağmen sonuç alamayınca en son bu siteye yöneldim ve işe yaradı gerçekten çok teşekkürler

    • Yorumunuz için çok teşekkür ederim 🙂 Drop sorunu genelde ekran kartı ya da işlemcinin yüksek ısısından kaynaklanıyor. Cihaz, ısıya karşı önlem almak için donanım performansını düşüyor. Bunun sonucunda FPS değeri anlık olarak ciddi seviyede düşebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir