1. Anasayfa
  2. Donanım

İntel Celeron ve İntel Pentium işlemcileri arasındaki farklar

İntel Celeron ve İntel Pentium işlemcileri arasındaki farklar
0

Günümüzde bilgisayarda en çok kullanılan İntel işlemcileri “i” serisi işlemciler olmakla beraber eskiden bu durum çok daha farklıydı. Birçok kişi bilgisayarlarında Pentium ve Celeron işlemcileri kullanırdı. İntel Pentium işlemciler eskiden son derece popüler olan güçlü işlemci birimleriydi. İntel Celeron işlemciler ise Pentium işlemcilerin alternatifi durumundaydı.

İntel Pentium ile İntel Celeron işlemcileri arasındaki en büyük fark Celeron işlemcilerin Pentium işlemcilere göre daha fazla seyreltilmiş, ekonomik alternatifi olmasıydı. Celeron işlemciler özellikleri ve performansı bakımından Pentium işlemcilere göre daha kısıtlı özelliklere sahipti. Performansı daha düşüktü ancak daha uygun fiyatlı bir işlemci modeliydi.

 

İntel Celeron işlemci

İntel Celeron işlemciler, en iyi performansa ihtiyaç duyulmadığı takdirde Pentium 2, Pentium 3 ve Pentium 4 mikroişlemcilere göre bütçe dostu, ekonomik bir alternatif olarak üretilmiştir. Celeron işlemciler, dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayarlarda kullanılabilen ve özellikle masaüstü bilgisayarlarda üstün performans gösteren işlemciye ihtiyaç duymayan ekonomik işlemci donanımıdır diyebiliriz. Celeron işlemciler daha pahalı olan Pentium model işlemcilerle aynı çekirdeğe dayanıyor. Ancak genellikle L2 ön belleği ve veri yolu hızı gibi özellikleri daha düşük seviyelerde seyrediyor.

 

İntel Pentium işlemci

Pentium işlemci donanımları, mikroişlemci ailesi tarafından İntel’in 1993 yılı içerisinde İntel 8084 modelinin yerini almak üzere geliştirilen bir işlemci donanımıdır. Bu donanımda tek bir yongada iki işlemci ve yaklaşık olarak 3.3 milyon transistör kullanılmıştır. CISC yani karmaşık komut seti bilgisayar mimarisi kullanılarak, temel özelliklerinde 32 bit adres veri yolu, 64 bit veri yolu, 8 KB hafızaya sahip iki ön belleğe sahip olundu. Pentium işlemciler, 60 MHz ile 200 MHz arasında değişen işlemci hızlarına sahipti. Bu özellikleri sayesinde İntel, kişisel bilgisayarlarda en çok tercih edilen işlemci markası olmayı başarmıştı.

İsterseniz aşağıdaki bağlantı vasıtasıyla İntel’in kendi sitesinden Celeron ve Pentium işlemci modellerini inceleyebilirsiniz.

İntel Celeron işlemciler hakkında daha fazla bilgi al

İntel Pentium işlemciler hakkında daha fazla bilgi al

 

Celeron ve Pentium işlemcileri arasındaki farklar

Şimdi İntel Celeron ve Pentium işlemcileri arasındaki farklara biraz daha ayrıntılı bir şekilde bakalım. İlk İntel Celeron tabanlı CPU birimi Pentium II mimarisine dayanan bir işlemciydi. Celeron işlemcilerin çoğu Pentium II ve Pentium III çekirdeklerine dayalıdır. Sonraki zamanlarda Celeron yongaları için Pentium 4 çekirdekleri kullanılmaya başlanmıştır.

Celeron işlemciler aslında Pentium işlemcilerinden daha güçsüz işlemcilerdir. Ancak her iki işlemcide aynı çekirdeği kullanırlar. Çekirdekler aynı olsa da Celeron işlemcilerin çekirdek hızları Pentium işlemcilerin çekirdek hızlarına göre daha düşük seviyelerdedir. Celeron işlemcilerin saat hızı daha çok 1.6 ile 2.8 GHz değerleri arasındadır. En hızlı Celeron işlemcisi 2.8 GHz saat hızına sahipken en hızlı Pentium işlemci 3.8 GHz saat hızına sahiptir.

Celeron ve Pentium işlemcilerinin arasındaki fark belirgin olarak önbellek kapasitesinde de kendini gösteriyor. Celeron, Pentium 4 işlemcisine göre nispeten daha düşük önbelleğe sahip olmakla beraber Celeron işlemcileri 400 MHz veri yolu kullanmaktadır. Sadece 128 KB önbelleğe sahiptirler. Pentium 4 işlemcilerse önbellek konusunda Celeron işlemcilere göre 4 kat daha fazla kapasiteye sahip olmaktadır. Örneğin Pentiım III işlemcisinde 512 KB L2 önbellek bulunmaktadır.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir